ИВЕТ ГОРАНОВА ПРОДЪЛЖАВА ДА ПИШЕ ИСТОРИЯ В БЪЛГАРСКОТО ОЛИМПИЙСКО КАРАТЕ


   Ивет Горанова пише историята на Българското олимпийско карате. При дебюта си на световно първенство за мъже и жени Ивет завоюва първият в историята на родната федерация медал от такъв форум.

   В олимпийските категории до 55 килограма „Кумите“, в конкуренция за медалите Ивет се бореше с над 70 състезателки. Златното момиче на родното карате стартира с труден жребий започвайки участието си срещу водачката в световната ранглиста и европейска шампионка Анжелика Терлюга (Украйна). Горанова не се респектира от постиженията на противничката си и завоюва страхотна победа с 3:1 . Във втория кръг тя отстъпи с 0:1 на Дорота Банашчик (Полша). Полякинята обаче стигна до финала и изтегли нашето момиче да играе на репешажите за бронза. В тях Горанова записа нови три победи: 3:0 Талия Алкантара Тереро (Доминиканска република), 5:5 и съдийско решение Осеан Ганиеро (Бенин), 1:0 срещу бивша световна и европейска шампионка италианка Сара Кардин, която бе една от фаворитките за титлата.

   В спора за бронза българката за 5-ти път на това първенство показа че е по-добрата вземайки победа над Сара Ямада (Япония) с 3:2 съдийски гласа, след като редовното време завърши 1:1.

   Това е най-големият успех, постиган от български състезател на световно първенство по карате за мъже и жени и най-голям успех в историята на олимпийското карате в България.

  Да пожелаем успех на Ивет Горанова и на другите състезатели в борбата за спечелването на квоти за Олимпийските игри в Токио 2020.

  Националния ни отбор по олимпийско карате участва на Световното първенство в Мадрид, Испания с 6 състезатели - Ивет Горанова (Петромакс), Александра Стублева (Никон), Кристина Свиленова (Щит), Веселин Димитров (Шурикен), Стефан Петков (Алеко) и Велизар Колешански (Шурикен) водени от треньорите Ангел Стефанов и Ангел Ленков Стефано (личен треньор на медалиската).

   Престижният форум в испанската столица състоял се от 5-и до 11-и ноември записа рекорд по участие във възрастта мъже и жени от 1117 състезатели от 140 държави.